Kabinda – szakma és szórakozás

A Húsvéti szertartásokon kívül munka és szórakozás is volt Kabindában.

Ottlétünk egy missziónak számított, azaz Richard és csapata berendezkedett műtétekre, rendelésre, szemüvegfelírásra. Számomra csak utóbb derült ki, hogy itt tényleg csak akkor van szemészet, amikor Richard misszióba megy.

Mbuji-Mayi-ban összepakoltunk sok-sok kész (legtöbb használt) szemüveget, napszemüveget – mert ugye ott csiszolásra nincs lehetőség.

Indulás előtt már beszélgettünk a kórházról, hogy milyen állapotok vannak. Sok gyermek fekszik bent, sokan alultápláltság miatt. Kérdeztem, hogy milyen a helyzet, milyen állapotok vannak. Richard csak ennyit mondott: lehet, hogy sírni fogsz.

Kicsit mélyvíznek éreztem, amikor megtudtam, hogy itt már vizsgálnom kell – de megnyugtattak, hogy majd fordítanak ha valaki csak a törzsi nyelvet beszéli … mondhatom megnyugodtam.

Belevágtam, majd hamar rájöttem, hogy lejjebb kell adnom a vizsgálati igényeimből. Egyrészt, mert a jobb / rosszabbon kívül nem nagyon tudok mást kérdezni. Másrészt, ha tudnék is, nem biztos, hogy a páciens együttműködne. Egyszóval nem csak az én nyelvi nehézségeim miatt voltak problémák a kommunikációval. De mindennek ellenére azt hiszem, hogy akik szemüveget kaptak, boldogan távoztak.

VVGU3626

Hadd emeljek ki néhány példát, ami nekem egyfajta „szakmai csúcs” volt. Megérkezett egy idősebb hölgy, akinek sajnos már csak egy látó szeme volt, azon kellett segítenünk. Azon nem lepődtem meg, hogy nem beszéli a franciát, azon viszont igen, hogy a betűket sem ismeri (elgondolkodtató, hogy itt valaki le tud élni úgy egy életet, hogy nem ismeri a betűket és mind emellett valószínűleg nem boldogtalanabb, mint mi Európában!). Ezért Snellen E-vel vizsgáltam meg, sikeresen. Azért hagyott némi gondolkodni valót maga után a hölgy.

A másik eset egyszerűbb volt. Szintén idősebb, klarissza apáca. Vele már pár napja találkoztam és már akkor nagyon szimpatikusak voltunk egymásnak. Cecile nővér távoli szemüvege valószínűleg egy már használt, „turkált” szemüveg volt, így mondhatom azt, hogy szinte köze nem volt a dioptriájához. Amikor sikerült megtalálni a megfelelőt, akkor annyira boldog volt, hogy majdnem felugrott örömében. Hasonló esettel otthon is találkozik az ember, de itt talán még jobban esik az ember lelkének…

30412026_10211591584570565_8742673189642960896_o

A kórházban volt alkalmam párszor végig sétálni más osztályokon is. Mikor a gyerekeknél voltam, hát azt kell, hogy mondjam nem volt könnyű. Az ilyen pillanatokra nem tud felkészülni az ember és én megérteni, elfogadni is nehezen tudom. Miért van az, hogy nekem mindig volt mit ennem, mindig volt mibe öltöznöm? Sokan pedig alultápláltság miatt, váltásruha nélkül fekszenek itt. Persze ezt a kérdést lehetne boncolgatni.

Mama küldött sok lufit, amit oda is adtak (sajnos én már nem voltam ott) a gyermekeknek. Nagyon boldogok voltak, úgyhogy köszi 😊

FPOX0609

A vizsgáláson kívül itt lévő sok-sok használt szemüveget mértem be és rendszereztem. Reméljük, hogy a rend valamelyest megmarad.
Munka után mindig a jól megérdemelt pihenés következett. Kis alvás, kis olvasás a napon, esetleg filmnézés Katharinával (a 23 éves osztrák önkéntessel) vagy éppen közösségileg. Amikor a klarisszákat látogattuk meg a közösséggel, akkor még kártyázásra is sor került, amit valahogy sikerült nekem megnyernem 😊

Egyik délután pedig egy díszes kísérettel a várost is kicsit körbejártuk, sétáltunk.

EWLM3138

Utolsó előtti nap Richard elvitt sétálni, ami nagy élmény volt. Gyönyörű táj fogadott, a nagy végtelennel. Csupa zöld minden, gyönyörű fény, szuper levegő. (Na innen nem akar hazajönni az ember.)

30227006_10211601660542458_2337910965917450240_n

Szakmailag kicsit úgy érzem, hogy itt újra kell gondolnom sok mindent (a vizsgálatból). Reméljük sikerülni fog.

A feltöltődéssel viszont itt nincsen probléma.

U.i.: aki attól féltetett, hogy mit fogok enni – nagyon jókat eszek. Sok nagyon finom gyümölcsöt például. Persze akad néhány érdekes étel is, de panaszra ok nincs.

30594150_10211615947619626_3133582399422595072_o

Reklámok

1 című bejegyzés “Kabinda – szakma és szórakozás” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s